Australian Labradoodle

 

De Labradoodle of de Australian Labradoodle zijn enorm populaire honden. Dat komt o.a. doordat ze sociaal, intelligent, lief en goed te trainen zijn. Ze zijn energiek en hebben veel uitdaging nodig. Maar er bestaan een hoop misverstanden over dit type hond. Bijvoorbeeld dat een Labradoodle en een Australian Labradoodle hetzelfde zijn. Dat is niet het geval! En dat is ook een groot verschil voor mensen met een allergie. Ze zijn ook zeer geschikt als hulphond en worden ook ingezet bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

Een gewone Labradoodle is dus een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Terwijl een Australian Labradoodle uit veel meer honden bestaat en pas een echte pure Australian Labradoodle is bij een zogenaamde Australian Labradoodle Foundation Dog 4. Rassen die ook in een Australian Labradoodle zitten zijn oa de Ierse waterspaniël,Curly coated retriever, Amerikaanse cocker Spaniel en de Engelse cocker spaniel. Ze hebben een golvende of krullerige vacht die niet mag ruien en is allergie vriendelijk.

Het grootste verschil is dat bij een Labradoodle de mogelijk bestaat dat ze toch gaan verharen of qua karakter niet zijn zoals je zou verwachten. Zeker wanneer je er na enige tijd achterkomt dat ze toch verharen en je de hond nou juist had genomen omdat je allergisch bent. En dat wil je niet.

Labradoodles worden ingedeeld in drie maten, miniatuur, medium en standaard. Als volwassen hond heeft de standaard 60/65 ccm en een gewicht tussen de 20 en 35 kilo, de medium is 45/58 cm met een gewicht tussen de 17,5 en 23 kilo, De miniatuur heeft een hoogte 40/45 hoogte en een gewicht tussen de 10 en 12 kilo. ( Dit zijn richtlijnen en kunnen onderling verschillen).

Hun prachtige zachte vacht moet je wekelijks borstelen en regelmatig (laten) knippen. De vacht van de Labradoodle is er in meerdere varianten, zo heb je curly vachten, wavy fleece vachten en fleece vachten.

Labradoodles komen voor in de kleuren wit, golden, abricot, caramel, rood, bruin en zwart en alles wat ertussenin zit. De kleur van de ogen is bruine of zwarte ogen , afhankelijk van hun pigment . Bruine ogen hebben leverkleurig pigment.

De Australian Labradoodle is een gezond ras en voor het fokken gelden strenge regels. Men heeft geleerd van gemaakte fouten in het verleden bij andere rassen, zoals slechte heupen, te kleine schedels en ademhalingsproblemen.

Alle erkende Austrailian Labradoodle fokhonden worden uitgebreid getest voordat ermee gefokt wordt. Het welzijn van de honden is erg belangrijk en bij ons wordt er kleinschalig en in huiselijke kring gefokt. Hierdoor worden de pups in de eerste weken van hun leventje goed gesocialiseerd.

Zoals genoemd ben ik lid van de WALA. Dit is de Wereldwijde Australian Labradoodle Association. De missie van de WALA is om voortdurend het ras te verbeteren te stimuleren door middel van voorlichting, communicatie en integriteit bij fokkers en eigenaren. Hun visie is om de organisatie te zijn die wereldwijde Australian Labradoodle -fokkers verenigt door een wederzijdse toewijding aan het ras en zullen zij zich houden aan de hoge normen die gelden voor lidmaatschap van de WALA. Daarnaast word gewekt aan een coöperatieve opbouw van Deen uitgebreid en nauwkeurig database om stambomen en gezondheidsinformatie te bewaren. Alle pups van Ojai en Bo worden geregistreerd bij de WALA.

www.wala-labradoodles.org