Australian Labradoodle

 

De Labradoodle of de Australian Labradoodle zijn enorm populaire honden. Dat komt o.a. doordat ze sociaal, intelligent, lief en goed te trainen zijn. Ze zijn energiek en hebben veel uitdaging nodig. Maar er bestaan een hoop misverstanden over dit type hond. Bijvoorbeeld dat een Labradoodle en een Australian Labradoodle hetzelfde zijn. Dat is niet het geval! En dat is een groot verschil voor mensen met een allergie.

Een gewone Labradoodle is dus een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Terwijl een Australian Labradoodle uit veel meer honden bestaat en pas een echte pure Australian Labradoodle is bij een zogenaamde Australian Labradoodle Foundation Dog 4.

Het grootste verschil is dat bij een Labradoodle de mogelijk bestaat dat ze toch gaan verharen of qua karakter niet zijn zoals je zou verwachten. Zeker wanneer je er na enige tijd achterkomt dat ze toch verharen en je de hond nou juist had genomen omdat je allergisch bent. En dat wil je niet.

Labradoodles worden ingedeeld in drie maten, miniatuur, medium en standaard. Als volwassen hond weegt een mini ongeveer 10 kg en een medium ongeveer 15 kg en een standaard vanaf 22 kg.

Hun prachtige zachte vacht moet je wekelijks borstelen en regelmatig (laten) knippen. De vacht van de Labradoodle is er in meerdere varianten, zo heb je curly vachten, wavy fleece vachten en fleece vachten.

Labradoodles komen voor in de kleuren wit, golden, abricot, caramel, rood, bruin en zwart en alles wat ertussenin zit.

De Australian Labradoodle is een gezond ras en voor het fokken gelden strenge regels. Men heeft geleerd van gemaakte fouten in het verleden bij andere rassen, zoals slechte heupen, te kleine schedels en ademhalingsproblemen.

Alle erkende Austrailian Labradoodle fokhonden worden uitgebreid getest voordat ermee gefokt wordt. Het welzijn van de honden staat bovenaan en over het algemeen wordt er kleinschalig en in huiselijke kring gefokt. Hierdoor worden de pups in de eerste weken van hun leventje goed gesocialiseerd